Torsbytalks

# 11 Torsby talks Gäst John Eriksson

September 17, 2020

John Eriksson

”friidrottspappan”

John Eriksson en av Nordvärmlands främsta fotbollsprodukter med anbud från flera elitklubbar blev bygden och moderklubben Rännbergs IK trogen. 531 A-lagsmatcher och 237 mål under åren 1958 - 1975.
John Eriksson en av få som erhållit ungdomsledarstipendier från i stort sett alla de stipendiefonder som finns i distriktet och många stipendier även utanför distriktet.
Första stipendiet erhöll han från Värmlands Fotbollförbund i egenskap av ungdomsledare i Rännbergs IK och som ledare där förde han ungdomar till Lilla VM-final två gånger. Storheter som IFK Göteborgs ungdomslag fick finna sig att bli besegrade av Johns adepter i Östmarksklubben.

Efter framgångarna i fotboll fick han via sitt arbete som idrottslärare smaken för friidrott och det är inom det gebitet i SK Bore, Torsby.  
Patrik Bodéns världsrekord i spjut är kronan på verket.
Kännetecknande för John och hans adepters framgångar är långt och målmedvetet arbete. Redan i skolan har John gett ungdomarna en mycket bra grund med allsidigt idrottande. Troget har John efter arbetsdagens slut styrt kosan till Björnevi, Idrottsplatsen i Torsby och där har han instruerat, entusiasmerat och hållit lågan brinnande hos ungdomarna till stordåd.

 

 

Mitt i alla framgångar med friidrottsungdomarna gav han sig in i hetluften som tränare för framgångsrika Mallbackens IFs fotbollsdamer och 1993 återförenades "Mallbacksjäntan" med övriga allsvenska lag. Än en gång ett bevis på Johns fingertoppskänsla, kunskap och entusiasm till ramgång.
Efter åren i Mallbacken blev John knuten till Stjerneskolan och den lokala friidrottsgymnasie-utbildningen.

John jobbar i det tysta och vill absolut inte framhålla sin roll. Det är de aktiva som skall synas inte han.
Sent, oftast mycket sent då träningsuppdraget upphört uppe på Björnevi då har John åkt hem till sin lya och där har pappersarbetet med all träningsplanering, tävlingsverksamhet och sist men inte minst statistiken för verksamheten tagit vid.

Lyssna på mer om John här... 

Play this podcast on Podbean App